Mâine e 1 Mai, iar în acest weekend am fost învestită "bonă", urmând să petrec câteva ore cu Horia, nepotul meu, elev în clasa a doua... Pentru a îmbina plăcutul cu utilul, le-am solicitat părinţilor lui Horia să mi-l aducă cu ghiozdan cu tot, pentru ca, printre reprizele de desene animate, să apucăm să facem şi niscaiva lecţii pentru luni... Bombănind (iată, se pare că e o chestiune genetică!), nepotul mi-a întins maculatorul în care "doamna" le trasase ca sarcină să găsească niscaiva proverbe despre muncă. Nimic mai simplu!, mi-am zis. Internetul ne va salva şi de această dată!
...În consecinţă, l-am "tras de mânecă" pe Google, care ne-a aşternut în faţă un cârd de proverbe populare având-o ca subiect pe cea care, de milenii, îl înnobilează pe om: Munca. Nu aveam decât să le aleg pe cele mai potrivite. În acest caz, "potrivit" însemna: să fie înţelepte, să fie actuale şi inteligibile pentru un copil de opt ani. Le-am luat pe rând:
CINE NU MUNCEŞTE NU MĂNÂNCĂ - clasicul proverb care dăinuie de pe vremea copilăriei mele. Pe cât de frumos, pe atât de fals! Viaţa mi-a demonstrat, cu vârf şi-ndesat, că cei mai mari "mâncăi" ai prezentului sunt cei care au tăiat o viaţă întreagă frunză la câini, specialiştii în a se fofila şi a-i căpuşa pe alţii. Deci, radem proverbul de pe listă: nu mai corespunde condiţiilor actuale!
LA OMUL HARNIC SE UITĂ SĂRĂCIA PE FEREASTRĂ, DAR NU ÎNDRĂZNEŞTE SĂ INTRE. Aiurea! Ce prostie! Am cunoscut o sumedenie de harnici în casa cărora sărăcia a intrat din plin, şi nu numai pe fereastră, ci chiar şi pe uşa din faţă, fără a se sinchisi prea mult de proverbul în cauză. Îl tăiem, aşadar, şi pe ăsta!
CINE MUNCEŞTE LA TINEREŢE ARE LA BĂTRÂNEŢE. Doamne, simt că mă ia cu ameţeală! Bine că părinţii mei nu au timp să recitească astfel de proverbe, căci şi-ar face harakiri! Dacă nu aş şti ce părin