Controversatul impozit forfetar, care a dus in 2009 la inchiderea a 100.000 de firme, se intoarce in 2013 intr-o noua varianta. Cum in conturile Romaniei sufla vantul, statul supravietuind din imprumuturile pe banda rulanta facute la banci, premierul Victor Ponta incearca sa stoarca bani cat mai multi din economia subterana. "Joaca de-a impozitele" ar putea aduce cresteri de preturi, falimente si someri pe banda rulanta.
Noul impozit forfetar, gandit de ministrul IMM-urilor, Maria Grapini, are o justificare din punct de vedere teoretic. In esenta, statul incearca sa scoata bani din domeniile in care evaziunea fiscala este la ea acasa, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, cluburi, saloane de infrumusetare, firme de taximetrie sau spalatorii auto.
In aceste domenii, cele mai multe firme declara pierderi. “Este foarte clar ca nu toti platesc taxele. Desi marile lanturi de hoteluri se afla in topul celor mai mari companii din Romania dupa cifra de afaceri, dar niciunul in cel al celor mai mari contribuabili la buget", da exemplu Florin Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Numai ca, intr-o economie in care blocajul financiar este la ordinea zilei, sa lucrezi la negru a devenit pentru multi patroni singura sansa de supravietuire. Daca ar plati toate taxele si ar astepta, in mod legal, sa isi incaseze banii de la clienti, cei mai multi ar da faliment.
Astfel ca introducerea impozitului forfetar este o misiune riscanta. In loc sa aduca mai multi bani la buget, ar putea duce la falimente in lant si la alte zeci de mii de someri. Si, deloc de neglijat, cresteri de preturi – pentru ca toate costurile generate de impozit vor fi suportate, ca de obicei, de clienti.
„Dupa introducerea TVA-ului la incasare - care cu siguranta va conduce la inchider