Următoarea jumătate de lună se anunţă a fi una mai mult decât critică pentru CE Oltenia. În premieră, după mai bine de 15 ani, Termocentrala Rovinari s-a aflat duminică pe zero din punct de vedere al activităţii pe energie iar din 2003 termo Turceni nu şi-a mai sistat niciodată producţia până vineri când dispecerul naţional a cerut acest lucru.
Situaţie mai mult decât critică la Complexul Energetic Oltenia, acolo unde pe weekend, cele două termocentrale Rovinari şi Turceni au avut activitatea oprită, urmare a dispoziţiei date de dispecerul naţional. Cauza nu este alta decât cererea extrem de scăzută de energie termo, la nivel naţional livrându-se puţin peste 400 MW în weekend şi 700 MW, ieri. După ce vineri noaptea la orele 24:00 Sucursala Energetică Turceni şi-a oprit activitatea, în aceeaşi situaţie s-a aflat şi Termo Rovinari, care nu a furnizat în sistem nici un MW în ultimele ore. Duminică, spre exemplu, singura cantitate de energie livrată în sistem a venit de la grupul energetic de la Craiova 2, fiind vorba de doar 90MW. Ieri însă termo Rovinari a continuat să rămână pe zero la capitolul activitate iar la Turceni s-a funcţionat cu doar un grup energetic. „Problemele înregistrate reprezintă o continuitate a celor înregistrate săptămâna trecută. Pentru ieri am notificat două grupuri la Turceni, însă a fost menţinut grupul 7 pe piaţa de echilibrare”, a spus Aurel Medinţu, directorul general al Diviziei Energetice.
„Pierderile sunt foarte mari…”
Conducerea CE Oltenia se declară extrem de îngrijorată de situaţia actuală, mai ales ca previzionează o activitate slabă din punct de vedere al producerii de energie până pe 13 mai. „Situaţia este critică, producţia de energie pe cărbune necesară pentru asigurarea resurselor la cei 18.000 de salariaţi este foarte mică. Pierderile sunt foarte mari, în aprilie am avut 15 opriri şi tot atâtea porniri, fapt