În bisericile ortodoxe, credincioşii sunt chemaţi timp de o săptămână, în fiecare seară, la o slujbă specială închinată patimilor şi răstignirii lui Iisus Hristos.
De duminică seară, credincioşii sunt chemaţi în bisericile ortodoxe să participe la Denii. Acestea sunt slujbe specifice săptămânii a cincea din Postul Mare şi săptămânii a şaptea, adică Săptămânii Patimilor. Biserica săvârşeşte două Denii speciale, Denia Canonului cel Mare şi Denia Acatistului Bunei Vestiri, miercuri seară şi sâmbătă seară, în săptămâna a-V-a din post, dar credincioşii cunosc mai bine Deniile din Săptămâna Mare. „Liturgic, deniile sunt utreniile de a doua zi şi ele fac parte din cultul religios, din rânduiala slujbelor de zi cu zi ale Bisericii. Dacă în restul anului credincioşii la o parohie vin de regulă sâmbăta la Vecernie şi duminica sau sărbătoarea la Utrenie şi Liturghie, de data aceasta, credincioşii sunt chemaţi de către Biserică să participe zi de zi, la rânduiala aceasta, care se desfăşoară pe tot parcursul Săptămânii Patimilor. În fiecare seară avem această slujbă care se numeşte Denie”, ne-a declarat preotul Valeriu Balica de la Biserica Donie, din Focşani.
Cele mai apropiate de creştini sunt Denia de joi seara, cunoscută sub numele de Denia celor 12 Evanghelii şi Denia Prohodului, când credincioşii cântă pe parcursul slujbei şi înconjoară Biserica împreună cu preotul şi Sfântul Aer. „Între cele 6 Denii din Săptămâna Patimilor, un loc special am putea spune, îl ocupă în rânduiala noastră bisericească, dar şi în conştiinţa credincioşilor, ultimele două Denii, Denia celor 12 Evanghelii de joi seara şi Denia Prohodului de vineri seara. Toate aceste slujbe sunt caracterizate de texte liturgice deosebite, de cântări deosebite, care de regulă sunt cu glasuri cromatice, glasul 7, glasul 2, prin care credinciosul este chemat să simtă a