Igor Boțan: „prioritatea pentru Chişinău este nu admită ca Transnistria să încerce să câştige poziţii noi.”
Igor Boţan: „Incidentul de la Varniţa ne arată, o dată în plus, că autorităţile din Transnistria beneficiază de starea de haos de la Chişinău pentru a încerca să convertească statusul quo existent în ceva util pentru Transnistria.
Atunci când formatul de negocieri a fost extins până la „5+2” – după semnarea de către Republica Moldova a Planului de Acţiuni cu Uniunea Europeană – au existat trei factori importanţi. Primul ţinea de europenizarea Republicii Moldova, care trebuia să ademenească Transnistria. Acum vedem că procesul de europenizare s-a împotmolit. Republica Moldova, după povestea de succes, a nimerit într-o criză profundă şi numai europenizare nu putem numi ceea ce se întâmplă în eşaloanele puterii de stat din Republica Moldova.
Al doilea lucru foarte important ţine de reluarea negocierilor propriu-zise, în noiembrie 2011, şi stabilirea foii de parcurs care a fost agreată în aprilie anul trecut şi care prevede trei paliere. În procesul de consolidare a încrederii, Transnistria merge până la cel de al doilea palier, adică relaţii umanitare şi economice, însă nu vrea să se atingă de cel de al treilea legat de statutul juridic al Transnistriei.
Pentru a avea temei să nu se atingă de cel de al treilea palier, transnistrenii provoacă incidente, precum cel de la Varniţa, pentru a spune că nu există niciun fel de încredere între părţile implicate în conflict. De aceea nu se poate vorbi despre cel de al treilea palier, în lipsa încrederii.”
Europa Liberă: Tiraspolul invocă un motiv substanţial, din punctul lor de vedere, vor să zădărnicească contrabanda cu spirt.
Igor Boţan: „Exact. Şi cred că acest mesaj este unul, hai să zicem aşa, sarcastic, ţinând cont de faptul că guvernul a pica