Oamenii nu cred însă în mari diferenţe de preţ, aşa că au început să se aprovizioneze din timp
De Paștele Ortodox, oamenii se așteaptă la noi scumpiri, așa cum se întâmplă în fiecare an, de altfel. Masa de Paște însă nu se limitează doar la miel, pentru că ouăle, cozonacii, șunca, vinul și alte bunătăți, cu toate fac parte din masa de sărbătoare. Așa se face că, deși mai sunt câteva zile până la Paște, oamenii au început să cumpere deja unele dintre cele necesare sărbătorii.
Fermierii preconizează prețuri în scădere
Fermierii covăsneni contrazic însă zvonurile de scumpire și spun că față de Paștele Catolic, când kilogramul de carne de miel s-a vândut la început chiar și cu 30 de lei la mielul tăiat, prețurile la Paștele Ortodox vor fi semnificativ mai mici.
Rareș Lazăr, crescător de oi din Covasna, spune că mielul se va vinde la viu undeva la 11 lei kilogramul, urmând ca la consumator să ajungă la 20-24 de lei kilogramul. Potrivit acestuia, mieii sunt mulți și mari, având în jur de 20-25 de kilograme unul, prin urmare piața nu va duce lipsă de miei, ceea ce va determina și scăderea prețului cărnii.
Omul de afaceri Sorin Popica e de părere că prețurile vor scădea și mai mult la mielul viu, pronosticul său fiind de 10 lei pe kilogram.
„Să sperăm că nu va ajunge la 8 lei kilogramul viu… Cert e că pe piață carnea de miel va avea prețuri cuprinse între 20-22 de lei… aș merge și până la 24 de lei pe kilogram, dar nu prea cred, tocmai pentru că până acum crescătorii nu au putut scoate animalele din cauza vremii, iar acum fiecare va vrea să vândă cât mai mult. Se va forma și o concurență neloială, ca să nu mai vorbim despre prețul dictat de intermediari. În prezent, piața de export pe Turcia și tranzitul prin Turcia sunt interzise, din cauza unei boli, scrabia. În aceste condiții se merge pe Ungaria, Italia și Bulgaria, ceea ce face ca toa