Cheltuielile de personal au urcat în primul trimestru cu 20%, sumele alocate pentu bunuri şi servicii au avansat cu 11,3%, în timp ce cheltuielile de capital au scăzut cu 7,5% faţă de primele trei luni din 2012.
Cheltuielile de personal au urcat în primul trimestru cu 20%, sumele alocate pentu bunuri şi servicii au avansat cu 11,3%, în timp ce cheltuielile de capital au scăzut cu 7,5% faţă de primele trei luni din 2012. „Accelerarea cheltuielilor de personal este «ciudată», deoarece creşterile salariale au fost implementate în ianuarie şi impactul lor ar fi trebuit să fie inclus până în luna martie“, consideră Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Ţiriac Bank. Ajustarea cheltuielilor de investiţii nu este o noutate. Ţintele de deficit bugetar agreate cu FMI au fost atinse în special prin sacrificarea investiţiilor. Analiştii au repetat în ultimii ani că neglijarea cheltuieielilor cu investiţiile, în special în infrastructură, a lovit direct în capacitatea de redresare a economiei.
Creşterea cheltuielilor de personal se datorează reîntregirii salariilor personalului bugetar, iar avansul cheltuielilor cu bunuri şi servicii este consecinţa accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate, explică Ministerul Finanţelor. În primul trimestru din 2013, rata anuală de creştere a cheltuielilor a depăşit ritmul veniturilor pentru prima dată din aprilie 2012. Accelerarea cheltuielilor a venit în urma implementării legii bugetului pe 2013, după ce în primele două luni cheltuielile s-au bazat pe bugetul pe 2012. Deficitul bugetar a fost de 4,2 mld. lei, sub ţinta agreată cu FMI pentru T1.
Cheltuielile de personal au urcat în primul trimestru cu 20%, sumele alocate pentu bunuri şi servicii au avansat cu 11,3%, în timp ce cheltuielile de capital au scăzut cu 7,5% faţă de