Luni va fi remis preşedintelui francez François Hollande aşa-zisa Carte Albă a Apărării, un document ce va defini strategia Parisului în materie de apărare şi securitate în următorii ani. Arbitrajele definitive nu vor fi cunoscute decât la toamnă, când se va vota legea de programare militară pe perioada 2014-2019, dar deja o serie de zvonuri au agitat spiritele la Paris.
Se ştie că bugetul apărării nu este considerat drept unul prioritar pentru François Hollande. Acest statut nu e rezervat în aceste vremuri de restrişte bugetară decât Justiţiei, Educaţiei şi Internelor. Militarii vor trebui deci să facă economii, dar unde şi cum?
Nu e de mirare că în aceste condiţii de incertitudine, zvonuri alarmiste şi sumbre au circulat în ultima vreme pe culoarele redacţiilor pariziene. Unii jurnalişti au evocat chiar un "scenariu sumbru", care prevede vânzarea port-avionului Charles de Gaulles, singurul de care dispune Franţa, suprimarea a 30 de regimente, oprirea producţiei de avioane de vânătoare Rafale şi abandonarea celui de transportat trupe A400M. Această catastrofă nu se va produce, afirmă mai mulţi industriaşi ai sectorului, citaţi de agenţiile de presă.
Economii se vor face, însă, chiar dacă operaţiunile din Mali i-au încurajat puţin pe responsabilii militari. Se vorbeşte despre renunţarea la reînnoirea blindatelor de care dispun infanteriştii, la abandonarea unor antrenamente costisitoare, chiar dacă utilitatea lor este tocmai acum demonstrată în Mali.
Toţi parlamentarii, indiferent de culoarea lor politică, mai puţin ecologiştii, au ameninţat luna trecută că nu vor vota bugetul apărării, dacă acesta scade sub baremul său actual, aflat undeva la 1,5% din PIB-ul ţării.
Luni va fi remis preşedintelui francez François Hollande aşa-zisa Carte Albă a Apărării, un document ce va defini strategia Parisului în materie de apărare şi securitat