Un nou studiu arată că, acum milioane de ani, planeta Pământ emana un miros neplăcut, asemănător ouălelor stricate.
Studiul, care a fost publicat în jurnalul „Proceedings of the national Academy of Science“, povesteşte despre descoperirea unor fosile de microbe care se hrăneau cu alţi microbe, întregul process fiind denumit heterotrofie.
Heterotrofii nu pot produce nutrienţi organici şi sunt forţaţi să mănânce alte forme de viaţă. Ei sunt opuşii autotrofilor, care işi sintetizează propria mâncare prin lumina soarelui şau chimicale inorganice, potrivit „Live Science“.
Martin Brasier, cercetător şi profesor la Universitatea Oxford, sugerează că organismele mănâncă alte organisme încă de acum 3,5 miliarde de ani.
„În acest studiu, pentru prima oară, am identificat ce s-a întâmplat şi cine mânca pe cine. De fapt, cu toţii ştim că bacteria aşa se hrăneşte astăzi şi de acolo vine damful de ou stricat, care este sulfide de hidrogen“, declară Brasier.
Brasier şi colegii lui au analizat o fosilă de bacterie, pe nume Gunflintia. Acestea măsoară de la trei la 15 microni în diametru. Prin comparaţie, gaura unui ac măsoară aproximativ 1.2 microni.
Spre deosebire de alte folsile, Gunflintia prezintă numeroase perforaţii, semn că o altă bacterie a mâncat din ea.
Potrivit unui studiu din 2007, la începuturile sale, Pământul era violet. Studiul anunţă că microbii preistorici aveau o tentă purpurie.