Liberalii care îl contestă pe Crin Antonescu fluturând totodată sloganul că societatea noastră este marcată de o criză morală, instituţională şi economică, au înfiinţat Iniţiativa “România Liberală”, o platformă care îşi propune să fie o alternativă la stilul PNL de-a face politică. Printre iniţiatori se află primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, unul dintre criticii cei mai duri ai lui Crin Antonescu. Anunţaţi printre susţinători, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi istoricul Neagu Djuvara au lipsit. Au fost prezenţi în schimb preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, şi fostul liberal Teodor Meleşcanu, numit de Traian Băsescu în fruntea SIE. Democrat-liberalii au fost reprezentaţi la lansare de Sever Voinescu şi Theodor Paleologu.
Se ştie, cu o lună în urmă a apărut fundaţia Mişcarea Populară, asumată direct de Traian Băsescu. Aceasta îşi propune de asemenea să salveze România de politicieni şi să găsească soluţii pentru problemele cu care se confruntă societatea românească.
Întrebat dacă este posibil ca iniţiativa “România Liberală” să fuzioneze cu Mişcarea Populară, Chiliman a cam ocolit răspunsul dar n-a exclus o posibilă colaborare şi a adăugat că platforma pe care o reprezintă este una de dezbatere în jurul unor idei şi principii politice. Este motivul pentru care unii analişti au apreciat deja că fără a avea un scop concret, cu obiective precise, Iniţiativa este tot o demagogie ambalată în cuvinte preţioase.
Care este totuşi scopul acestor cluburi de discuţii? Şi cei de la Mişcarea lui Băsescu şi cei de la Iniţiativă afirmă că vor să reunească toate orientările de dreapta într-o singură forţă politică. Acelaşi lucru şi-l propune şi Forţa Civică a lui Ungureanu. Reunificarea despre care se vorbeşte este neorganatică, fără un electorat clar definit şi fără un lider carismatic