Prăbuşirea clădirii Rana Plaza de la periferia oraşului Dhaka, capitala Bangladeshului, este al doilea incident industrial de proporţii din ultimele cinci luni din ţara asiatică în care au murit câteva sute de persoane, după ce în luna noiembrie un incendiu a distrus o fabrică de confecţii din apropiere, ceea ce ridică grave semne de întrebare cu privire la siguranţa angajaţilor şi la salariile mici acordate acestora. Incidentele afectează reputaţia unei ţări care se bazează în principal pe industria confecţiilor, estimată la 20 miliarde dolari anual şi atragerea producătorilor străini, scrie agenţia Thomson Reuters.
Clădirea Rana Plaza, care găzduia o sucursală de bancă, magazine şi ateliere de confecţii, a fost construită pe teren instabil fără să respecte normele de siguranţă, potrivit autorităţilor. Proprietarul complexului comercial, Mohammed Sohel Rana, a construit ilegal trei etaje pe lângă cele cinci pentru care obţinuse aprobări. Rana, fiul unui om de afaceri local care are legături puternice cu mediul politic, a fost arestat ieri de autorităţile din Bangladesh la graniţa cu India. Bilanţul provizoriu al incidentului este de 372 de morţi. Peste 900 de persoane sunt date dispărute.
Aproximativ 80% din exporturile Bangladeshului sunt articole de îmbrăcăminte, Walmart, cel mai mare retailer din SUA, şi suedezii de la H&M numărându-se printre companiile de talie internaţională care profită de cele mai mici costuri cu forţa de muncă din lume şi de capacitatea de a-şi onora comenzile la scară largă prin intermediul celor 5.000 de fabrici de confecţii. În industria de îmbrăcăminte sunt angajate aproximativ 3,6 milioane de persoane, majoritatea femei, care sunt plătite şi cu 38 dolari pe lună.
Prăbuşirea clădirii Rana Plaza de la periferia oraşului Dhaka, capitala Bangladeshului, este al doilea incident industrial de proporţii din ultimele c