Rezerva de aur a României ar trebui să rămână la circa 100 de tone pentru că ori de de câte ori a trecut peste acest nivel ţara a păţit ceva, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), la simpozionul anual de istorie şi civilizaţie bancară ‘Cristian Popişteanu’.
“Eu am o învăţătură. Este cam pesimistă. Deci eu nu vreau să mai crească rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru că sunt superstiţios. De câte ori am trecut peste 100 de tone România a păţit ceva. De data asta să rămânem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone”, a explicat Isărescu.
Potrivit acestuia, în 1990 la două ore după ce a fost numit guvernator al Băncii Naţionale s-a dus în tezaur.
“De ce? Ca să ating aurul, era şi ultima rezervă tangibilă a Românei şi ca să capăt încredere. (…) M-a întrebat cineva cum am rezistat (atât de mult timp ca Guvernator al BNR n.r.). Probabil că am luat ceva magie din tezaurul, mic atunci, nu aveam decât vreo 64 tone de aur, suficient ca să îmi dea încredere pentru câţiva ani buni, cel puţin. În prezent suntem la al doilea ciclu pe care îl trăiesc de explozie a preţului aurului”, a spus guvernatorul BNR.
Acesta a mai spus că acum 133 de ani a fost semnat actul de naştere al BNR, respectiv 17/29 aprilie 1880.
“Atunci s-a publicat în Monitorul Oficial al României. A fost un act pregătit cu mult timp înainte. Au fost mai multe încercări. (…) Sub Brătieni s-a înfiinţat instituţia noastră şi aş spune că a fost ultimul act important înaintea Regatului, înainte constituirii Regatului României care a contribuit la formarea României moderne”, a mai spus Isărescu.
Potrivit datelor BNR, rezerva de aur a României era la la finalul lunii martie de 103,7 tone, valoarea acesteia situându-se la 4,178 miliarde euro.
Sursa: Agerpres Economic
Rezerva de aur a României ar trebui să rămân