Politicile în materie de finanțare a cercetării nu se pot aronda exclusiv unei logici de piață sau de productivitate.
Într-o emisiune televizată, difuzată la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, declara spre lauda partidului său că bugetul educației este anul acesta cel mai mare de la primele tăieri din 2009. Cercetarea are, nu-i așa?, de ce să se bucure. Cu toate acestea, protestele instituțiilor și asociațiilor implicate în cercetare continuă, iar echipele rămase fără finanțări ori cu finanțările tăiate, în cel mai bun caz, la jumătate se află în imposibilitatea de a-și onora angajamentele contractuale din lipsă de bani.
Situația declanșată de realocarea fondurilor din cercetare nu este însă disonantă în raport cu politica generală a guvernării actuale. Venită pe caii cei mari ai unei covârșitoare majorități parlamentare și după atâția ani de opoziție, coaliția de guvernământ are nevoie, în cercetare ca și în atâtea alte domenii, să își plătească datoriile. În situații cum este cea din cercetare, unde actualele modificări provoacă dezechilibre periculoase într-un ciclu al finanțării oricum recent instituit și încă fragil, consecințele politicilor lipsite de responsabilitate și de viziune devin imediat perceptibile și au consecințe pe termen lung.
Mihnea Costoiu a fost prezent, la invitația Senatului Universității din București, la ședința din 19 aprilie, unde i s-a pus în faţă, conform comunicatului remis presei pe 23 aprilie, poziția UB privind politica ministerului în raport cu realocarea fondurilor din cercetare. Este vorba de una dintre cele mai performante instituții de învățământ superior și cercetare din țară - conform, ce-i drept, unui clasament care nu mai e valabil din cauza unui proces câști