O conferinţă de presă pe tema bugetului Capitalei, adoptat sâmbătă, a avut loc luni la sediul asociaţiei ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, la care au participat mai multe ONG-uri. Voluntarii au discutat pe seama mai multor nereguli din cadrul bugetului, neconcordanţe care au apărut la modificările suferite peste noapte de proiectul iniţial, acuzate chiar şi de edilul-şef Sorin Oprescu ca fiind influenţe politice.
Reprezentanţii organizaţiilor susţin că, potrivit alocărilor din bugetul Capitalei pe 2013, reparaţiile curente ale străzilor ajung să costă 200.000 de euro kilometrul, timp în care proiecte precum pasajele de la Mihai Bravu sau Colentina - Doamna Ghica nu dispun de suficiente fonduri pentru a fi finalizat
Aceştia mai acuză Primăria Capitalei că nu a respectat principiul transparenţei. După o analiyă în amănunt al noului buget, voluntarii au arătat în cadrul conferinţei, că proiectul nu a fost pus pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti(PMB) la secţiunea de dezbatere publică, pentru a permite cetăţenilor să formuleze sugestii şi comentarii, încălcându-se Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Totodată, nu a fost organizată o dezbatere publică în şedinţa de adoptare a bugetului Capitalei, încălcându-se Legea 273/2006 a finanţelor publice locale.
Potrivit Mediafax, preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a spus că agenţia a făcut, de la sfârşitul lunii februarie, o solicitare către Primăria Capitalei să se organizeze o dezbatere publică pe proiectul de buget, dar nu a primit răspuns nici până în prezent.
Dezbatere pentru contabili, nu pentru cetăţeni
Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, a adăugat că autorităţile nu au făcut în aşa fel încât să ofere o variantă uşoară a bugetului şi că ”acest proiect a fost pus pe site-ul primăriei, spre a fi consultat de cet