Un tribunal european a condamnat luni cinci medici la pedepse de până la opt ani de închisoare pentru trafic de organe în Kosovo, un caz ce datează din 2008, ale cărui ramificaţii s-au extins în Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu, a declarat o sursă judiciară, relatează AFP.
Pedeapsa cea mai dură a fost pronunţată împotriva urologului Lutfi Dervishi, şi anume opt ani de închisoare. Fiul acestuia, Arban Dervishi, de asemenea medic, a fost condamnat la şapte ani şi trei luni de închisoare.
Alţi trei inculpaţi în acest caz, şi ei medici, au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între unul şi trei ani, cu suspendare.
Acest caz de trafic internaţional de organe de la clinica Medicus, din Pristina, care a fost închisă în 2008, ar avea legătură, potrivit „'Raportului Marty“' şi cu traficul cu organe în timpul războiului din Kosovo.
Ancheta internaţională privind un presupus trafic cu organe prelevate de la sârbi de către gherila kosovară în timpul conflictului din Kosovo (1998-99) se va încheia în 2014, a declarat joi, la Belgrad, procurorul american John Clint Williamson, însărcinat de Uniunea Europeană cu efectuarea anchetei.
„Am interogat peste o sută de martori până în prezent şi ne aşteptăm ca ancheta să se încheie anul viitor“, a declarat procurorul american, potrivit unui comunicat difuzat de guvernul de la Belgrad la încheierea unei întâlniri cu premierul sârb, Ivica Dacic.
Relatările referitoare la traficul cu organe datează din 2008. Ele au fost reluate apoi într-un raport al parlamentarului elveţian Dick Marty, adoptat în ianuarie 2011 de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei /APCE/.
În raport sunt menţionate numele unor foşti lideri ai gherilei kosovare, inclusiv cel al lui Hashim Thaçi, actualul premier din Kosovo. Thaçi şi autorităţile albaneze au dezminţit