Amintirile despre sărbătoarea de 1 Mai dinainte de 1989 se împletesc cu regrete după vremea „în care fiecare fabrică avea ansablu folcloric şi echipă de sport“, „în care cu 100 de lei mâncai şi beai de n-aveai treabă“ şi în care „toată lumea avea serviciu“. Tiberiu Dimeni, fost dansator în ansamblul folcloric al Combinatului de Utilaj Greu, a povestit cum se distrau clujenii pe vremea aceea.
Tiberiu Dimeni, dansator în cel mai bun ansamblu folcloric din Cluj înainte de 1989, „Cununa transilvană“, care aparţinea Combinatului de Utilaj Greu (CUG), îşi aduce aminte de sărbătoarea de 1 Mai pe vremea când platforma industrială avea 22.000 muncitori.„Tot oraşul era de 1 Mai la Hoia, unde este Muzeul Satului. Erau amenajate scene şi făceau spectacol toate ansamblurile folclorice de la fabrici. Spectacolul începea de pe la 9 dimineaţa şi ţinea până seara târziu, la 8-9. Eu eram dansator la CUG, unul dintre cele mai bune ansambluri din Cluj. Atunci fiecare fabrică avea ansamblu folcloric şi echipă de sport. Mai erau ansambluri bune la fabrica 16 Februarie, la IJTL. Veneanu şi solişti vocali, se făcea spectacol mare. După Revoluţie nu s-a mai făcut. Atunci şi de 23 august şi de 1 mai era obligatoriu să mergem“, povesteşte Tiberiu. El îşi aminteşte că atunci oamenii preferau să-şi cumpere mici şi bere de la tonetele amenajate de restaurante în zonele de agerment, nu îşi duceau ca şi acum, produsele de acasă.
Dansau o zi pentru o bere şi trei mici
Răsplata dansatorilor care făceau spectacol toată ziua pentru clujenii care au ieşit de 1 Mai era o bere şi trei mici. „Nu eram plătiţi nici la Cluj şi nici la Bucureşti, când mergeam pe stadionul 23 August la ceremonia la care erau prezente toate oficialităţile, începând cu preşdintele. Primeam o bere şi trei mici ca răsplată“, îşi aminteşte clujeanul. Cât despre marile spectacole de coregrafie care