Angajaţii din Poliţia Română au început să strângă semnături pentru schimbarea denumirii de Poliţie Locală în Garda Publică. Poliţiştii spun că e inadmisibil să le fie ştirbită autoritatea de cei care „în afară de paza panseluţelor în parcuri" nu îşi găsesc utilitatea.
Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) a declarat război Poliţiei Locale şi cere schimbarea denumirii acestei structuri ce funcţionează în cadrul primăriilor din ţară în „Garda Publică". Agenţii din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie spun că autoritatea şi imaginea lor a fost ştirbită de reprezentanţii Poliţiei Locale, o structură care nu are nici o legătură cu activitatea lor. Şeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, crede că nemulţumirile sunt justificate.
„Poliţia Locală nu este o instituţie nouă, ci una ce se dorea reformată în sensul atribuţiilor şi studiilor pe care gardienii publici ar trebui să le îndeplinească. Cu timpul însă, primarii au văzut prin această reformare posibilitatea de a-şi face propria lor „poliţie". O poliţie, însă, care este condusă de interese personale sau politice şi care nu are nimic în comun cu asigurarea ordinii şi liniştii publice pentru cetăţeni", arată reprezentanţii SNAP.
Sindicaliştii spun că poliţiştii locali, folosindu-se de însemne şi uniforme copiate de la Poliţia Română, au comis o serie de abuzuri. „Am putut asista cu toţii la scandalurile prezentate de mass media în care poliţişti locali „prestau" în campanii politice, erau folosiţi de firme private care au contracte cu primăriile pentru a ridica sau bloca roţile autovehiculelor pe bani mulţi sau alte îndeletniciri care nu au nici o legătură cu valorile pe care aceştia ar trebui să le apere", reclamă poliţiştii. Mai mult, aceştia arată că unele poliţii locale încalcă legea, echipându-şi maşinile cu dispozitive luminoase roşii şi albastre, folosindu-le noaptea pentru a