Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu se va ocupa de reabilitarea Culei „Cioabă-Chintescu“, după ce a preluat imobilul declarat monument istoric de patrimoniu național de la Consiliul Local al comunei Slivilești.
În judeţul Gorj, istoriografia vorbeşte de 24 de cule, din care astăzi, în forma originală, se mai păstrează trei obiective – Cula Cornoiu de la Curtişoara, Cula Cioabă-Chintescu de la Şiacu şi Cula Crăsnaru de la Groşerea, comuna Aninoasa. Acestora li se poate adăuga casa-culă de la Glogova, care s-a dezvoltat pe nucleul unei cule. Cula de la Curtişoara, integrată Muzeului Arhitecturii de la Curtişoara, cunoscută şi sub numele de cula Cornoiu, a fost construită încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Autoritățile publice locale nu dispun nici acum și nici nu vor dispune de banii necesari reabilitării acestor monumente istorice. Reprezentanții Primăriei Slivilești au luat cea mai bună decizie când au decis să predea Cula Șiacu Muzeului Județean Gorj. Consiliul Local al comunei Slivileşti a fost de acord să predea Cula Cioabă-Chintescu Consiliului Judeţean Gorj şi Muzeului „Alexandru Ştefulescu“. Clădirea este aproape distrusă, iar la nivel local nu există fonduri pentru reparaţii şi punere în valoare. Cula „Cioabă – Chintescu“ este aşezată pe dealul Şiacu, având forma unui turn, suprafaţa construită fiind de 40 de metri pătraţi, iar suprafaţa desfăşurată, de 120 de metri pătraţi.
Ruine…
Cula Crăsnaru, din satul Groşerea, comuna Aninoasa, construită în a doua jumătate a secolului XVIII, a aparţinut lui Costache Săvoiu, zis Surcel, şi soţiei sale, Ecaterina (născută Frumuşanu), şi a fost dată de zestre fiicei lor, Elena, căsătorită cu Achil Crăsnaru. O suprafaţă de 50 de hectare de teren şi cula au fost moştenite de către Ion Theodorescu, fiul fostului ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, potrivit autorităților