De ce apropierea tot mai mare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană provoacă iritarea administraţiei transnistrene?
Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Un nou incident în zona de securitate. Misiunea OSCE a cerut în mod insistent Tiraspolului să se abţină de la acţiuni unilaterale ce ar destabiliza situaţia. De ce apropierea tot mai mare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană provoacă iritarea administraţiei transnistrene? Şi… ce cred locuitorii regiunii despre intenţia lui Evgheni Şevciuk de a muta Sovietul suprem din Tiraspol la Bender?
***
Europa Liberă: Aşadar, un nou episod al confruntărilor din Zona de securitate s-a consumat pe 26-27 aprilie, în satul Varniţa, unde localnicii şi poliţia moldoveană au reuşit să prevină instalarea ilegală a unor posturi vamale transnistrene.
Negocierile cu miliţienii şi militarii trupelor speciale, - care au venit înarmaţi, spre deosebire de poliţişti, - au durat toată noaptea, degradând periodic în altercaţii şi îmbrânceli. În cele din urmă, două vagoane aduse de transnistreni pentru vameşii săi au fost ridicate, iar apoi au fost evacuate şi celelalte două, aşa cum a decis într-o şedinţă de urgenţă Comisia Unificată de Control.
Tiraspolul spune că posturile au fost instalate pentru a preveni contrabanda, un argument respins de categoric de Chişinău, care a relevat caracterul unilateral şi instigator al administraţiei transnistrene.
Leonid Kojara x Leonid Kojara Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul de externe al Ucrainei, Leonid Kojara, și-a exprimat îngrijorarea faţă de evenimentele din Zona de Securitate de la Nistru. Într-un comunicat de presă, Kojara a cerut ambelor părţi, citez, „să se abţină de la orice acţiuni unilaterale care pot