Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Slatina nu mai are de aproape două săptămâni vaccin antitetanic, problema este cunoscută la nivelul unităţii, al DSP şi al ministerului, însă deocamdată nu s-a găsit rezolvare.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unitatea sanitară cu cel mai mare necesar de vaccin antitetanic, n-a operat nicio intrare de vaccin în cursul lunii aprilie, nici măcar dozele cu titlu de ajutor livrate, în ultima perioadă, din stocul Direcţiei de Sănătate Publică. Problema este cu adevărat gravă, pentru că vaccinul ar trebui administrat în caz de înţepături, de plăgi tăiate, înjunghiate, zgârieturi severe etc. Medicii din Unitatea de Primiri Urgenţe, care administrau în cea mai mare parte acest vaccin, au fost nevoiţi în ultimele luni să facă mai întâi o selecţie riguroasă a cazurilor, asumându-şi anumite riscuri, doar că de acum nu mai au ce „economisi”.
Firmele care furnizează celui mai mare spital din judeţ medicamente au anunţat încă din ianuarie că nu mai au de unde să aducă Tetavax, ultimul produs administrat, care a înlocuit produsul VTA furnizat, până în urmă cu doi ani, de Institutul Cantacuzino. Şi VTA şi Tetavax sunt vaccinuri monovalente (vaccin tetanic absorbit), însă cum la nivel naţional a intervenit problema asigurării ultimului produs, responsabilii ministerului au ţinut să reamintească ce alte variante există.
Copiii până la 7 ani, care au fost imunizaţi aplicându-se corect schema din Programul Naţional de Imunizări, teoretic nu ar trebui să dezvolte probleme, dacă plaga cu risc tetanigen a fost curăţită chirurgical şi a fost aseptizată. Şi adulţii revaccinaţi la fiecare 10 ani sunt protejaţi suplimentar, în schimb pentru situaţiile în care nu s-a administrat vaccinul, există alte două variante. Este vorba de dT (diftero-tetanic), care se poate aplica şi copiilor între 7 - 9 ani şi persoanelor peste 65 de an