Incepand cu data deschiderii procedurii insolventei nu se mai pot adauga dobanzi, penalitati ori alte accesorii creantelor nascute inainte de data deschiderii procedurii.Legea insolventei recunoaste creditorilor garantati dreptul sa adauge dobanzi, penalitati ori alte accesorii la creantele nascute anterior datei deschiderii procedurii insolventei, cu conditia ca aceste creante sa fi fost securizate cu garantii reale (ipoteca, garantie reala mobiliara, gaj) conform art. 41 din Legea nr. 85/2006.
In cazul valorificarii bunurilor garantate in favoare creditorilor la o valoarea mai mare decat cea stabilita printr-un raport de evaluare, diferenta favorabila va reveni tot creditorului garantat, chiar daca o parte din creanta sa (dobanzi, penalitati etc.) fusese inscrisa la masa credala cu titlu de creanta negarantata (chirografara).
Practic, daca bunul (garantia) se vinde la o valoare mai mare decat cea stabilita in raportul de evaluare a bunurilor debitoarei, creditorul garantat va putea sa isi calculeze si accesorii la debitului principal garantat fara a i se refuza accesul la diferenta pozitiva rezultata in urma vanzarii.
Inovatia cadrului legal consta in insusi dreptul acordat creditorului garantat de a culege pretul obtinut in urma vanzarii bunului lichidat pana la concurenta atat a creantei principale (garantate) cat si a accesoriilor acestui debit, chiar daca accesoriile fusesera inscrise in tabele cu titlu de creante negarantate.
Momentul in care se realizeaza clarificarea efectiva a posibilitatii de a se mai calcula accesorii il reprezinta data valorificarii bunului intrucat abia atunci se valideaza (sau nu) estimarea realizata prin evaluarea bunului.
Asadar, daca bunurile se vor valorifica la o valoare superioara, de aceasta situatie vor trebui sa profite numai creditorii garantati, iar nu averea debitorului