Săptămâna trecută, mai exact miercuri, 24 aprilie, în Bangladesh, o clădire în care se aflau mai multe ateliere de confecţii s-a prăbuşit în apropiere de capitala Dhaka. Bilanțul accidentului a depășit 350 de morți, majoritatea femei. Mai multe detalii găsiți aici.
Conform ministrului de Interne, Muhiuddin Khan, acest imobil era o construcţie ilegală. Condiţiile de muncă din industria textilă din Bangladesh furnizoare a unor firme occidentale sunt cunoscute ca fiind dezastruoase. Marți seara câțiva dintre muncitori observaseră niște fisuri în pereții clădirii, motiv pentru care au decis să nu mai lucreze și și-au exprimat public îngrijorarea. Conducerea atelierelor i-a obligat însă pe muncitori să revină la locul de muncă. Și cazul nu e singular, în noiembrie 2012, un incendiu de la o fabrică de textile s-a soldat cu 111 morţi la periferia capitalei Dhaka. Potrivit muncitorilor și atunci şefii le-au cerut să rămână la locul de muncă, spunându-le că de fapt ar fi vorba despre un exerciţiu în caz de alertă de incendiu.
Potrivit Le Figaro doar Mango și Primark au admis că în atelierele din clădirea prăbușită se produceau haine pentru magazinele lor. Potrivit unor surse acolo s-ar fi produs haine și pentru Benetton și C&A sau pentru Carrefour și Wal-Mart deși nu există încă dovezi clare în acest sens. Cu siguranță, pe lângă aceste nume vor mai apărea și altele deoarece posibilitatea de a profita la maxim de costurile extrem de mici de producție a atras multe dintre firmele occidentale în Bangladesh. Salariul mediu lunar al unui muncitor acolo este de aproximativ 20 de euro, maxim 30 de euro.
N-am să pretind că nu știu cum gândesc oamenii de afaceri în goana lor după profit. Nu pot totuși să nu remarc că există un trend al cinismului declarat până și acolo unde în principiu nu te-ai aștepta. În plin scandal internațional pe tema condițiilor infec