Criticii spun că noul sistem ar fi nedrept în raport cu moldovenii din străinătate şi locuitorii regiunii transnistrene, că ar favoriza partidele mari şi ar stimula corupţia electorală. În urmă cu zece zile parlamentul a aprobat modificarea legii electorale, astfel ca în viitor deputații să fie aleși atât pe liste de partid, cât și prin vot uninominal. Rapiditatea schimbării a trezit îngrijorarea Consiliului Europei, exprimată într-un interviu cu Europa Liberă de secretarul lui general, Thorbjoern Jagland, care a spus că o decizie așa de importantă trebuie discutată temeinic, în public. Politicienii de la Chișinău l-au auzit și au programat pentru astăzi la parlament o dezbatere deschisă. Detalii are Liliana Barbăroșie.
Comisia parlamentară specială creată pentru a analiza post factum posibilele efecte ale unui scrutin mixt cu care a fost înlocuit cel proporţional, pe liste de partid, a refuzat să spună cu ce propunere va veni la sfârşitul săptămânii în faţa Parlamentului. După o şedinţă cu mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai unor instituţii ce ar trebui să pună în practică modificarea, comisia a adunat, însă, se pare, suficiente pretexte de care s-ar putea folosi pentru a propune să se renunţe, cel puţin deocamdată, la această schimbare radicală a sistemului electoral.
Comisia în funte cu liberal-democratul Tudor Deliu examinează posibilele probleme pe care le-ar aduce scrutinul mixt după ce o lege ce ar statua schimbarea a intrat în vigoare din mers, fără măcar să fi fost imitată vreo încercare de discuţie publică. Dezamăgirea unor reprezentanţi ai societăţii civile în legătură cu asta este atât de mare, încât, invitaţi astăzi să dezbată legea, ei au refuzat discuţiile constructive. Un exemplu este analistul politic Corneliu Ciurea:
„De vreme ce parlamentul a votat această lege, el trebuie să-şi asume toată re