Preşedintele Uniunii Scriitorilor de la Chişinău, Arcadie Suceveanu, a anunţat că uniunea vrea să închirieze un sediu pentru viitorul Centru de studiu al comunismului. Investiţia se vrea a fi una privată, întrucât autorităţile de peste Prut nu s-au arătat deschise să finanţeze din bani publici un asemenea proiect. Scriitorul Andrei Ţurcanu, cel care a luptat, timp de patru ani, pentru cetăţenia moldovenească a lui Goma, a declarat pentru „România liberă“ că, imediat după rezolvarea problemelor organizatorice legate de noul sediu, Paul Goma va părăsi Parisul şi se va muta la Chişinău. „Vrem să găsim un sediu în care marele scriitor să şi locuiască. Dumnealui suferă de câteva boli şi ar fi mai uşor să stea acolo”, a explicat Ţurcanu. Rugat să dea detalii despre structura şi dezideratele Centrului Goma, Ţurcanu a spus că fostul disident va aduce din Franţa materialele şi documentele care au stat la baza scrierii cărţilor sale despre Basarabia. În plus, acesta doreşte să creeze o echipă de tineri cercetători, istorici, jurnalişti, literaţi care să facă muncă de teren şi să adune mărturii ale oamenilor care au suferit în comunism. „Nu cred că vom obţine bani publici pentru realizarea acestui centru, nu ştiu vreun politician care să ne sprijine, dar ne bazăm pe donaţiile oamenilor simpli şi ale oamenilor de afaceri”, a spus Ţurcanu.
Cei care doresc să doneze, o pot face în conturile bancare pe care le găsesc AICI
Paul Goma nu a putut fi contactat pentru a confirma că se va muta la Chişinău.
În ianuarie, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova a decis să-l propună pe Paul Goma la premiul Nobel pentru literatură.
Scriitorul Paul Goma are 77 de ani şi trăieşte împreună cu familia, din anul 1977, la Paris, având statutul de refugiat politic. În timpul comunismului, Goma a fost unul dintre puţinii disidenţi care au criticat public regimul. În 1977, G