Biserica Ortodoxă Română face astăzi pomenirea mai multor sfinţi români, trei dintre aceştia - mitropoliţi ai Transilvaniei. Este vorba despre Sfântul Ierarh Simion Ştefan, Sfântul Ierarh Mărturisitor Ilie Iorest şi Sfântul Ierarh Mărturisitor Sava Brancovici. Tot astăzi este prăznuit şi Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş.
Apărători ai Ortodoxiei, Sfinţii Ierarhi Mărturisitori au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credinţe.
Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a fost episcop al Maramureşului. Despre viaţa acestui sfânt român părintele profesor Mircea Păcurariu spune în volumul “Sfinţi daco-români şI români”: “În 1646, o parte din preoţii şi credincioşii ruteni din eparhia Muncaciului au acceptat unirea cu Biserica Romei, aşa cum făcuseră şi o parte din ucraineni, prin aşa-numita “unire”
de la Brest, din anul 1596. În astfel de împrejurări, unii din episcopii ruteni uniţi care au păstorit la Muncaci în a doua jumătate a veacului al XVII-lea, au încercat să treacă la Biserica Unită cu Roma şi pe unii dintre preoţii ortodocşi români din satele româneşti din Maramureş şi Sătmar.
Pentru a împiedica lucrarea prozelitistă a episcopilor uniţi de la Muncaci, preoţimea românească din Maramureş şi-a ales un episcop din partea locului, şi anume pe protopopul văduv Iosif Stoica, nobil din Criciova. A fost călugărit într-una din mănăstirile maramureşene şi apoi hirotonit întru arhiereu de către fostul mitropolit al Moldovei, învăţatul Dosoftei, aflat atunci în exil, la Jolkiew, în Polonia. Fără îndoială că marele mitropolit moldovean l-a întărit în dreapta credinţă şi l-a îndemnat să vegheze la apărarea şi păstrarea ei, cunoscând toate uneltirile potrivnicilor Ortodoxiei româneşti. Nu se ştie unde şi-a avut reşedinţa; poate într-una din mănăstirile maramureşene, fie la Hust, fie la Uglea, fie în alte locuri. Se cunoaşt