Un kilogram în viu ajunge la 13 lei, în timp ce tariful pentru un kilogram tranşat variază între 20 şi 25 de lei.
Căldură nefirească pentru săptămâna dinainte de Paşti. Oamenii, în majoritate bătrâni, se plimbă prin pieţe parcă neînţelegând cum de caută carne de miel şi ingrediente pentru cozonac aşa de târziu în an. Se plimbă nemulţumiţi, pentru că, deşi cea mai importantă sărbătoare a ortodoxiei are loc tocmai la începutul lui mai, când mieii sunt atât de mari şi de mulţi, preţurile sunt la fel de ridficate ca în 2012. Iar banii sunt la fel de puţini ca anul trecut.
“De când mă ştiu, am mâncat miel de Paşti. Niciodată nu a fost uşor să cumpăr, pentru că întotdeauna carnea asta s-a scumpit înainte de sărbători. Dar cu toate greutăţile, parcă nu e Paşte fără miel”, ne-a declarat Florica Andon, pe care am găsit-o în piaţa special amenajată la Apărătorii Patriei. Aici mieii pot fi cumpăraţi de vii şi apoi sacrificaţi într-un abator special amenajat la faţa locului. Preţurile variază însă şi, mai ales depinde de puterea de negociere a cumpărătorilor. Un miel în viu poate fi cumpărat cu de la 10 până la 15 lei pe kilogram. Faptul că, anul acesta, sărbătoarea pascală are pe 5 mai reprezintă, într-o oarecare măsură un dezavantaj atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. “Nu prea ne-am bucurat că Paştele a fost aşa târziu. Mieii sunt acuma mai graşi, au ajuns şi la 15-20 de kilograme, dar clienţii tocmai de aia nu-l cumpără, că nu au ce face cu atâta carne. Ne mulţumim şi dacă îl dăm pe bucăţi”, a explicat un vânzător. O opinie aproape identică are şi un cumpărător. “Eu nu prea mănânc carne de miel decât acum. Şi atunci prefer să cumpăr doar un kilogram, două, nu am nevoie de un miel întreg”, a menţionat Vasile Iftode, cumpărător din aceiaşi piaţă. Atâta doar că un kilogram de carne de miel tăiat e mai scump, respectiv în jur de 20-25 de lei pe kilogr