Bank of Cyprus a anunţat, duminică, realizarea conversiei unei părţi a depozitelor neasigurate în acţiuni, îndeplinind, astfel, una dintre condiţiile impuse de creditorii internaţionali, pentru a oferi ajutor financiar statului insular, relatează Kathimerini. Procesul, cunoscut sub numele de "bail-in", presupune paticiparea unora dintre clienţii instituţiei de credit la recapitalizarea acesteia. Bank of Cyprus (BoC) a fost lovită puternic de expunerea pe piaţa grecească, deţinând un portofoliu însemnat de obligaţiuni ale statului elen.
În urma aplicării măsurii, 37,5% dintre depozitele de peste 100.000 euro deschise la BoC au fost transformate în acţiuni clasa A, în timp ce alte 22,5% vor fi ţinute drept "tampon" pentru o posibilă conversie viitoare. De asemenea, 30% dintre depozitele ce depăşesc plafonul de garantare urmează să fie îngheţate.
Reprezentanţii Bank of Cyprus au declarat că nu sunt autorizaţi să spună care este echivalentul în bani al procentului. Recapitalizarea instituţiei de credit trebuie să fie finalizată până la sfârşitul lunii iunie.
Procesul de bail-in, alături de dizolvarea Cyprus Popular Bank, a doua bancă din Cipru, din punct de vedere al dimensiunii, se încadrează în eforturile autorităţilor de la Nicosia de a obţine 13 miliarde euro, contribuţia sa la pachetul de salvare de salvare a ţării. Restul sumei, în valoare de 10 miliarde euro, urmează să fie oferit de către Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Parlamentul cipriot urmează să voteze programul de bailout astăzi, prima tranşă fiind aşteptată luna viitoare.
Cipru a încheiat, la sfârşitul lunii martie, un acord de asistenţă cu instituţiile financiare internaţionale, în urma căruia Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit locală, urmează să fie restructurată, iar Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), a doua bancă din punct de vedere al dim