De ce scriu astăzi despre antreprenoriat şi leadership românesc?
1. Pentru că am tot auzit că românii nu ar vorbi afacereza, după ce altcineva spunea că nu vorbim bruxeleza. Nimic mai fals. Sunt din ce în ce mai mulţi antreprenori, mulţi dintre ei tineri, care au idei şi care şi-au deschis un business prin care creează locuri de muncă şi susţin economia.
2. Pentru că acum este timpul ca antreprenorii români, mai ales cei tineri, să fie sprijiniţi. Este ce am încercat să fac şi eu prin Romanian Business Accelerator - care are demarat un program prin care oferă consultanță gratuită antreprenorilor, în special tineri, aflaţi în căutarea unor surse de finanțare. Am avut şansa să vorbesc cu zeci de tineri cu iniţiativă, mulţi cu idei extraordinare, şi mi-am dat seama că ei reprezintă şansa noastră de a ieşi din criza economică.
3. Pentru că mă apucă disperarea când merg în hipermarketuri și văd ceapă made in Olanda, cartofi made in Belgia, roșii made in Spania etc. Trebuie să schimbăm această paradigmă. Cred că a sosit momentul pentru crearea unui curent naționalist în economie. Uitați-vă la Franța. Nicio instituție a statului nu folosește mașini de proveniență străină. Poliția, Guvernul, Primăriile, cu toții folosesc numai mașini franțuzești. Un exemplu și un exercițiu de imagine foarte bune. Noi de ce nu suntem în stare? Evident, nu înseamnă că vom stigmatiza investitorii străini. Nici vorbă. Avem nevoie de investiții străine pentru dezvoltarea economiei. Dar în aceeași măsură avem nevoie de antreprenori români puternici. Pentru o economie sănătoasă, trebuie să avem o pătură solidă de antreprenori români care să investească în crearea de locuri de muncă. Să investească în unități de producție de anvergură. Să investească în agricultură, în industrie grea, în IT.
Este nevoie de mai multe iniţiative de sprijini