In umbra confortabila a unor importante institutii de stat, cateva companii din domeniul IT&C au reusit in plina criza sa-si mareasca afacerile, in unele cazuri chiar sa-si tripleze incasarile din dezvoltare, implementare sau frunizare de software sau hardware.
Analistii pietei IT numesc acest gen de companii - furnizori de “software guvernamental”. Evident ca de cele mai multe ori, firmele in cauza s-au pliat pe o anumita cerere de produse software sau hardware necesare modernizarii activitatii institutiilor de stat. Totusi, frecventa cu care anumite firme au capatat “abonamente” la diverse contracte de achizitii publice si lipsa de transparenta in acordarea acestor contracte au facut, pe buna dreptate, ca opinia publica sa suspecteze aceste relatii contractuale de favoritisme, clientelism si chiar coruptie.
In categoria companiilor frecvent mentionate in ultimii ani in legatura cu contracte de achizitii publice in domeniul IT& C mentionam firme precum Asesoft, Softwin, UTI sau Romsys.
Dezvoltare acestora a depins intr-o masura mai mare de contractele din zona administratiei si institutiilor publice decat in cazul altor companii de profil.
Astfel, gratie relatiilor si know-how-ului in materie de licitatii, pentru unii dintre furnizorii de software guvernamental criza a insemnat o oportunitate de crestere.
In ultimii 3 ani de criza, Romsys a fost una dintre cele mai de succes companii de IT din Romania. Din 2009 pana la finele lui 2012 firma a reusit sa-si tripleze afacerile. Reprezentantii acesteia sustin ca aceasta crestere s-a datorat contractelor din sectorul privat, insa asa cum vom vedea mai jos, ponderea contractelor publice atins uneori peste 50% din cifra de afaceri anuala.
Înfiinţată în anul 1993 de Marius Cojanu, Romsys a fost preluată la sfârşitul anului 2007 de New Frontier Holding din Austria. La randul