300.000 de hectare vor fi (re)alimentate cu apă din sistemele preluate de C.J.C.
După ani buni în care s-au rugat la Dumnezeu să le salveze culturile, fermierii constănţeni au o nouă şansă. La iniţiativa Consiliului Judeţean Constanţa, sistemul de irigaţii constănţean sau, mai exact, ce a mai rămas din el, a fost transferat de la statul român la autorităţile judeţene şi va intra într-un program de modernizare cu fonduri europene.
„Am solicitat Guvernului Ponta şi ministrului Fondurilor Europene sprijin în accesarea fondurilor europene. Împreună cu RAJA şi fermierii, vom accesa bani europeni“, a precizat ieri, la Eforie Sud, Nicuşor Constantinescu. Potrivit acestuia, în prezent sistemele de irigaţii transferate la C.J.C. nu mai există decât pe hârtie. „În realitate, nici nu mai există (sistemele de irigaţii – n.r.), ele au fost scoase din utilitate publică“, a explicat preşedintele C.J.C.
Spre deosebire de vechile staţii de pompare, noile sisteme de îmbunătăţiri funciare din judeţ vor fi moderne, cu consum mic de energie. C.J.C. ar urma să refacă sistemele principale de irigaţii, iar asociaţiile utilizatorilor de apă vor putea să-şi cumpere pe bani europeni mini-sisteme de udat. De asemenea, tarifele vor fi mult mai mici decât cele pe care le practică în prezent statul român la livrarea apei de irigaţii. „Din 450.000 de hectare, cât acoperea sistemul de irigaţii în1989, anul trecut s-au udat 10.000 de hectare. Costurile sunt atât de mari încât fermierii refuză să le folosească“, a menţionat Nicuşor Constantinescu. Potrivit acestuia, noul sistem de irigaţii ar trebui să acopere majoritatea zonelor care înainte erau deservite de îmbunătăţiri funciare. „Sistemul de irigaţii va avea 300.000 de hectare. Nu se poate face o agricultură modernă fără irigaţii“, a spus şeful C.J.C.
Suprafeţele irigate pe plan local se află, în ultimii ani, aproape de mi