Alexandr Soljeniţîn foloseşte descrierea unei singure zile din viaţa unui deţinut obişnuit, dintr-unul din zecile de lagăre ale Gulagului sovietic din timpul perioadei târzii a lui Stalin, pentru a oferi o radiografie completă a vieţii în Gulag, dar şi a mecansimelor umane care funcţionau în aceste para-societăţi din interiorul societăţii sovietice totalitare.
În mod sigur, s-ar putea scrie o carte în sine doar despre istoria apariţiei şi reacţiile provocate de O zi din viaţa lui Ivan Denisovici, prima carte a lui Alexandr Soljeniţîn. A fost publicată pentru prima oară în numărul al II-lea al Revistei Uniunii Scriitorilor din URSS, Novi Mir, în noiembrie 1962, după ce a primit acceptul celor mai înalte instanţe sovietice şi chiar de la Hruşciov însuşi, având în vedere mesajul antistalinist care-i convenea de minune succesorului lui Stalin. La începutul lui 1963, romanul a fost tipărit în alte două ediţii, cunoscând un uriaş succes intern (publicat în revista Roman Gazeta în 700.000 de exemplare), dar cunoscând şi o ediţie proprie, la editura Sovietski Pissatel (100.000 exemplare). În ciuda aparentei liberalizări şi destalinizări de sub Hruşciov, cartea a fost supusă unei cenzuri drastice, dar a contribuit la decernarea Premiului Nobel pentru Literatură fostului profesor de matematică, Alexandr Soljeniţîn, fiind, una, dacă nu cea mai lizibilă şi concisă lucrare a sa.
Cine este Ivan Denisovici Şuhov? Are 40 de ani şi a făcut deja opt ani de Gulag, aproximativ aceeaşi perioadă de timp petrecută de Soljeniţîn în Gulag (1945-’53), având o pedeapsă standard, de 10 ani. Un deţinut cu multă experienţă de lagăr. Lăsase acasă o soţie şi două „codane“, fiul murind-i mic. O casă dărăpănată. Soţiei, muncitoare la kolhoz, i-a interzis să-i mai trimită pachete, având în vedere dificultăţile materiale uriaşe, dar, în ciuda acestui fapt