MMajoritatea românilor consideră că aderarea României la Uniunea Europeană (UE) le-a înrăutăţit viaţa, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Internaţional Antidrog şi Drepturilor Omului (CIADO). Totodată, studiul a arătat că 51% dintre românii consideră că şi-au pierdut locurile de muncă pentru că ţara noastră a intrat în structurile europene.
Românii învinovăţesc Uniunea Europeană pentru lipsa locurilor de muncă din România, pentru creşterea nivelului de corupţie din instituţiile statului, dar şi pentru creşterea preţurilor.
Astfel, 58% dintre români cred că trăiesc mai rău acum decât înainte de aderarea la Uniunea Europeană, după ce anul trecut aveau această părere 53% dintre respondenţi, iar acum doi ani doar 51% dintre români erau eurosceptici. 31% dintre participanţii la studiu au spus că viaţa lor s-a îmbunătăţit de când au devenit cetăţeni europeni, iar 11% au refuzat să răspundă.
Pierderea locurilor de muncă este principala problemă cu care se confruntă românii după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, consideră 51% dintre participanţii la studiul „Român în Europa”. Numărul acestora a crescut în ultimii doi ani cu 9 puncte procentuale. Astfel că, în 2011, doar 42% dintre români credeau că motivul pentru care şi-au pierdut jobul este aderarea la structurile europene.
Totodată, studiul a scos la iveală faptul că majoritatea românilor (53%) nu ştiu care sunt instituţiile europene şi care este rolul lor, iar un procent asemănător dintre participanţii la studiu au spus că îşi cunosc drepturile şi obligaţiile de cetăţeni europeni. Procentul românilor care nu înţeleg mecanismele europene este, însă, în scădere după ce acum doi ani 70% dintre români spuneau că nu ştiu nimic despre instituţiile europene, iar anul trecut 61% au afirmat acelaşi lucru.
Peste 70% dintre români consideră că o mai bună rată de absorbţie a fondurilor