Acționarii Fondului Proprietatea au mandatat managerul de fond să micșoreze discountul cu care se tranzacționează titlurile în prezent. Mai exact, noi răscumpărări de acțiuni și listare la bursa din Varșovia
Managementul privat îi priește Fondului Proprietatea, care a reușit să obțină, anul trecut, profit net în creștere cu 4,2%, iar acum oferă dividende mai mari cu aproape 6% decât în anul anterior. Toate acestea pe fondul revenirii cotației titlurilor FP la maximul de la listare.
Contează că este management privat sau numit de vreo autoritate a statului român, mai ales că în discuție intră societățile deținute de statul român? „Nu contează, singurul lucru important este să fie un management bun, astfel încât companiile să fie conduse eficient și adecvat, în interesul tuturor părților implicate“, spune Mark Mobius, președinte executiv al Franklin Templeton Emerging Markets Group, Administratorul Fondului Proprietatea. Diferența este dată, mai degrabă, de structura acționariatului, care trebuie să își cunoască drepturile și posibilitățile. Iar dacă managementul nu se ridică la înălțimea așteptărilor, a angajamentelor acceptate, este schimbat. Fără regrete, procese sau discuții. „Și din acest motiv ar fi bine ca societățile deținute de stat să fie listate la bursă, ar fi obligate la mai multă transparență, iar managementul ar fi obligat să fie eficient“, arată Mark Mobius.
Profitul se duce în dividende
Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) FP a ales un nou membru în Comitetul Reprezentanților, în persoana fostului ambasador SUA la București, Mark Gitenstein, iar directorul general al Oracle, Sorin Mândruțescu, a primit un nou mandat. Printre cei cinci membri ai Comitetului se mai găsesc reprezentanții celor mai mari acționari, respectiv Elliott Associates, care deține 14,95% din acțiuni, și City of London, cu 9,69%.