O expoziție despre rolul colaboratorilor est-europeni ai Germaniei naziste. Aproximativ 1000 de supraviețuitori ai Holocaustului și veterani ai celui de-al doilea război mondial s-au adunat astăzi la Muzeul Holocaustului de la Washington la o întâlnire cu fostul președinte american, Bill Clinton și laureatul premiului Nobel, Elie Wiesel, care a supraviețuit Auschwitzului. Întâlnirea care poate fi ultima pentru invitații în etate a fost organizată la a 20-a aniversare a muzeului. Seria de evenimente prilejuite de aniversare mai include deschiderea unei expoziții care pune în lumină date puțin cunoscute până acum despre Holocaustul comis de naziști și aliații lor în Uniunea Sovietică. Alexandru Eftode rezumă o relatare a agenției AP axată pe aceasta expoziție.
Expoziția se întitulează „Unii Erau Vecini: Colaborare și Complicitate în Timpul Holocaustului”. Ea include interviuri cu făptașii, care nu au mai fost expuse până acum și detalii descoperite relativ recent ale uciderii în masă a evreilor pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.
Curatora Susan Bachrach spune că expoziția care va fi deschisă săptămâna aceasta și care va avea o durată îndelungată, precum și cercetările din spatele ei au scopul să pună la îndoială idea că numai Hitler și alți lideri naziști au jucat rolul principal în Holocaust.
Un sondaj efectuat de muzeu arată că cei mai mulți vizitatori împărtășesc anume această convingere. „Ea este foarte liniștitoare pentru oameni pentru că pune distanță între ei și cei implicați”, spune Bachrach.
Așa încât muzeul i-a scos la lumină pe oamenii de rând care au urmărit indiferent și au fost complici la uciderea și persecutarea a milioane de evrei fie din lăcomie, fie din dorința de a face carieră, fie din cauza presiunii altora. Cu alte cuvinte, expoziția examinează influențele ”de dincolo de ură și antisemiti