363 de cereri de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare cu predare în limba germană au fost depuse în Municipiul Sibiu pentru cele 250 de locuri disponibile, iar distribuirea acestora s-a făcut în urma unei probe de evaluare de competenţe lingvistice, desfăşurată în perioada 24-25 aprilie.
Din cei 113 copii care nu au obţinut un loc în clasele cu predare în limba germană, 11 cereri au rămas nesoluţionate, urmând să fie repartizaţi în cea de-a doua etapă de înscrieri în clase cu predare în limba română.
Inspectorul şcolar general, Ştefan Firu (foto), a declarat că decizia părinţilor de a-şi înscrie copii în clase cu predare în limbi străine este una pripită şi numărul mare de cereri de la Sibiu în acest sens a dat peste cap procesul de înscriere.
”Secţia germană ne-a dat peste cap pur şi simplu. N-aven săli de clasă, n-avem specialişti în domeniu. Şi nu este vorba numai că n-avem săli de clasă. Că poate mai formezi o clasă, poate mai găseşti un învăţător, o sală de clasă. şi nici părinţii nu se gândesc. Ce faci în a cincea cu ei. Acolo nu-ţi mai trebuie un învăţător, îţi trebuie un profesor de fizică, care predă în limba germană, unul de chimie, unul de matematică, absolut totul. De unde scoţi profesorii ăştia?”, a declarat inspectorul general Ştefan Firu.
Lipsa cadrelor didactice care să predea în limba germană este o problemă pentru Sibiu, unde cererea pentru această limbă este foarte mare. Ştefan Firu a făcut un apel la părinţi să înţeleagă că învăţarea unei limbi străine nu este neapărat condiţionată de vârsta la care copii încep studiul acesteia.
”E o aventură să-i avem (dascălii n.r.), nici nu ştiu cum reuşim să-i ţinem. Sunt două educatoare care ne pleacă în alte zone geografice europene. E firesc, dar pentru noi este o mare, mare problemă. Poate şi părinţii ar trebui să înţeleagă că dacă îşi