Astazi, 29 aprilie, credinciosii ortodocsi si greco-catolici marcheaza inceperea Saptamanii Patimilor. Sunt ultimele zile din perioada Triodului, in care multi crestini intra intr-o perioada de post aspru. Fiecare zi are o semnificatie aparte iar prin Sfintele Evanghelii citite in cadrul slujbelor care se savarsesc, credinciosii sunt indemnati la mai multa grija fata de propria viata duhovniceasca.
Saptamana Mare, ultima saptamana a Postului Pastelui, numita si Saptamana Patimilor, are menirea de a pregati credinciosii pentru Inviere. Dupa 40 de zile de post, credinciosii traverseaza acum o perioada speciala, de post aspru. Se obisnuieste ca in aceasta saptamana, credinciosii sa ajuneze pana seara.
“ Odata cu Duminica Floriilor, ce este o punte de trecere de la postul propriu-zis de 40 de zile spre Saptamana Patimilor, iata ca intram in aceasta saptamana pe care o numim Mare. O numim Mare pentru ca s-au petrecut evenimente importante ce au avut rol deosebit in ce priveste istoria mantuirii neamului omenesc realizata prin lucrarea mantuitoare a Fiului lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Inca de la vecernia din duminica seara se intra in aceasta Saptamana Mare”, a explicat preotul Cristian Stefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
In bisericile ortodoxe se savarsesc in aceasta perioada, deniile, slujbe de dimineata care se savarsesc, in seara zilei precedente, ca o forma de priveghere prelungita a zilei. In Sfanta si Marea Luni, la denie e amintita pilda smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus. Lunea Mare ne aduce aminte si de Patriarhul Iosif care a fost vandut de fratii sai in Egipt. El este o preinchipuire a Mantuitorului, care a fost vandut de Iuda.
„Are semnificatia aparte aceasta zi, pentru ca cele doua trimiteri fac referire la poporul ales care a avu