28 de echipe de studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi-au prezentat propriile invenţii culinare la faza locală a competiţiei naţionale „Ecotrophelia”, care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie. Competiţia încurajează dezvoltarea de produse alimentare noi de către studenţii de la Ingineria Alimentelor.
Pornind de la idei originale, echipajele au venit cu zeci de propuneri alimentare inedite, reţete pentru care, aşa cum ei declară, s-au pregătit săptămâni la rând. Ţinta tuturor participanţilor a fost crearea unui produs bio, inovativ, diferit de tot ceea ce există în comerţ şi care ar putea avea succes pe piaţă.
Fursecuri din făină de linte, cremă de brânză din lapte de capră, îngheţată din măceşe şi cătină....
Nu puţini au fost studenţii care au încercat promovarea unor produse cât mai naturale pentru cei care iubesc dulciurile. Astfel, concurenţii au venit cu ideea unor deserturi precum fursecuri din făină de linte, budincă ecologică, jeleuri din cătină şi gutui, biscuiţi cu fibre şi cremă de castane, prăjitură cu morcovi şi cremă mascarpone, biscuiţi cu chimen sau fibro waffels. Una dintre echipe a propus un desert de vară mai puţin obişnuit, respectiv îngheţata din măceşe şi cătină, fără aditivi, coloranţi sau conservanţi.
De cealaltă parte, câţiva studenţi au venit cu o idee pentru iubitorii de lactate: o cremă de urdă din lapte de capră cu ceapă şi mărar, un produs natural.
„Am realizat şi un studiu de piaţă referitor la acest produs şi am constatat că ar exista o cerere. Încercăm să promovăm laptele de capră şi beneficiile pe care le aduce asupra organismului. Toate ingredientele folosite sunt din zona Bucovinei”, a declarat Răzvan Pomparău, membru al echipei Râmca.
Locul I pentru caşcaval cu păpădie şi seminţe de chia, perle de cio