* Interviu cu Părintele Romeo Ispas, protoiereul Tulcii
Astăzi începe Săptămâna Mare, a Patimilor, săptămână în care creştin – ortodocşii retrăiesc acele timpuri istorice, când Mântuitorul Isus Hristos a suferit pentru omenire, a murit şi a Înviat. Părintele Romeo Ispas, protoiereu al Tulcii, ne-a vorbit despre slujbele speciale care au loc la Biserică, despre cum se aprinde Lumina Sfântă dar şi despre diversele superstiţii populare.
Reporter: Ce reprezintă această Săptămână Mare, a Patimilor, pentru noi creștinii?
Pr. Romeo Ispas: În toată această perioadă, de la Florii până la Paști, va trebui să trăim, să retrăim, cele ce s-au întâmplat atunci cu Isus și cu Apostolii săi și cu toți cei care au aparținut acelui timp și acelui loc. Facem lucrul acesta pentru că noi înțelegem că și de Florii și de Paști nu comemorăm ceva și nu facem aducere aminte de un eveniment anume, ci pur și simplu aducem în prezent, în realitate, toate cele făcute pentru noi atunci. Așadar, și noi participăm la lucrarea de mântuire pe care a săvârșit-o Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Isus Hristos.
Rep.: Se știe că în această săptămână, în fiecare seară, la Biserică sunt slujbe speciale. Povestiți-ne, vă rugăm, despre aceste slujbe.
Pr. R.I.: Această săptămână este specială pentru că și rânduielile sunt altele, sunt unice pentru tot anul. Încă din Duminica Floriilor începem Deniile, acestea semănând cu slujba Utreniei de a doua zi. Ele se fac seara, puțin mai târziu decât slujbele obișnuite, adică la ora 19.00, primele Denii fiind mai obișnuite, adică cele de duminică seara, luni, marți, miercuri, și ultimele două Denii, cele de joi și vineri, fiind Denii speciale, pentru că în cadrul Utreniei sunt rânduieli deosebite pentru aceste seri. Joi seara avem Denia celor 12 Evanghelii și în Vinerea Mare, se știe, avem Denia Prohodului. Sunt și slujbele de dimineața, joi di