Elevii constănţeni, câştigători ai proiectelor ştiinţifice prezentate în acest an la NASA şi-au prezentat, sâmbătă, la Teatrul de Stat, lucrările premiate de specialişti. În ultimii zece ani, proiectele trimise la agenţia spaţială americană sunt recompensate cu premii şi menţiuni. Membrii Centrului de Cercetări al Elevilor s-au arătat nerăbdători să povestească toate etapele realizării staţiilor spaţiale. A fost multă muncă, ore în şir de studiu în timpul lor liber, dar a meritat rezultatul, au spus liceenii. Viitorii oameni de ştiinţă s-au ocupat de fiecare detaliu, au creat noi concepte, au proiectat şi gândit staţiile orbitale ca un oraş întreg, de la sisteme de salubrizare până la lacuri şi părculeţe, astfel încât fiecare locuitor să nu fie stresat de nimic.
Idei de succes
Constănţenii realizează cu succes mai multe tipuri de nave şi baze lunare, cu rol de a exploata resursele de pe lună. ”Eu m-am ocupat de proiectarea clădirilor şi ambientului. A fost destul de complicat deoarece într-o staţie nu poţi avea orice fel de clădire, aceasta trebuie să aibă pereţi rotunzi, să respecte o anumită limită de înălţime, să fie cât mai bine organizată. M-am inspirat de la diverşi arhitecţi pe care i-am studiat”, ne-a spus Nasta George Ştefan, elev în clasa a XI-a la Colegiul de Artă. ”Eu am fost grafician 3D şi puţin pe 2D. M-am ocupat de aproape tot ce ţine de modelarea clădirilor, a staţiilor”, a completat Popa Cristian Vlad, tot de la Colegiul de Artă. În spaţiul creat de adolescenţi, fiecare om munceşte în condiţii moderne. De asemenea, se poate recrea în spaţii de relaxare.
”La Houston am avut de realizat o staţie spaţială în atmosfera lui Venus. Condiţiile din atmosfera lui Venus sunt deosebit de aprige. Presiunea este de 93 de ori mai mare decât cea de pe Pământ, iar temperatura ajunge până la 40 de grade Celsius. Însă temperatura şi presiunea des