Cerealele s-au ieftinit pentru că oamenii scot cantităţi mai mari din gospodării, întrucât estimează un an agricol bun, datorită vremii.
Preţurile cerealelor care se comercializează (cu baniţa, veche unitate de măsură care în Oltenia are o capacitate de aproximativ 15 kilograme) prin târgurile din comunele doljene scad considerabil de la o săptămână la alta odată cu schimbarea condiţiilor meteo. Baniţa de porumb şi de grâu se vinde acum cu 14 lei în zonele cerealiere şi cu 16 lei în zonele în care nu sunt estimate producţii foarte mari la hectar anul acesta. Preţurile practicate acum la târgurile de săptămână din judeţ sunt mult mai mici decât cele din 2012, când, din cauza secetei şi a producţiilor slabe, preţurile urcaseră foarte mult.
La Pleniţa, porumbul se vinde cu preţuri sub un leu pe kilogram
La târgul de săptămână din Pleniţa, vineri, porumbul şi grâul aveau preţuri de 14 lei pe baniţă, în scădere faţă de săptămâna anterioară, când se vindea cu 15 lei pe baniţă. Raportat la kilogram, înseamnă că cerealele se vând acum cu preţuri de 0,93 lei pe unitatea de măsură luată în calcul. „Astăzi se vându cu 14 lei pe baniţă, dar vinerea trecută a fost de 15 lei. Sunt preţuri mai bune ca anul trecut. Atunci s-a dat şi grâul, şi porumbul cu 16-17 lei pe baniţă, din cauză că a fost secetă şi nu prea s-a făcut producţie. De la o săptămână la alta va mai scădea preţul, pentru că lumea vede că se face recolta anul acesta şi începe să scoată la vânzare grâul de anii anteriori“, a declarat pentru GdS, primarul din Pleniţa, Mihai Puiu Calafeteanu. El a adăugat că în târgul de săptămână din comună sunt din ce în ce mai multe cereale scoase la vânzare.
La Moţăţei, agricultorii înlocuiesc porumbul cu mazărea furajeră
Constantin Enea, primarul din Moţăţei, anticipează că va scădea şi mai mult preţul cerealelor, pentru că vreme