Doctorul Tudor Ciuhodaru consideră că blocarea posturilor vacante din Sănătate e o măsură care a lăsat pacienţii fără medic în sute de localităţi. Deputatul va depune un proiect legislativ pentru deblocarea posturilor din sistemul medical.
„Paradoxal, avem de patru ori mai mulţi absolvenţi de medicină decât Franţa, dar de patru ori mai puţini medici decât studenţi la medicină. Acest fapt se datorează şi ordonanţei de urgenţă nr. 34/2009, care limitează scoaterea la concurs a posturilor din sistemul medical, atât prin restricţionarea numărului de posturi la maximum 15%, din cele vacantate, cât şi prin restricţii bugetare“, spune Ciuhodaru.
Blocarea posturilor din sistemul medical a avut şi are numeroase consecinţe negative: suntem pe locul 31, din 33 de ţări, din regiunea europeană, cu o densitate de 1,9 medici la o mie de locuitori, fiind urmaţi doar de Albania şi Bosnia-Herţegovina. Statisticile arată că sunt sute de localităţi, mai ales rurale, care n-au medic de familie, iar cea mai slab acoperită este regiunea Moldovei, cu doar un medic la 3.000 de locuitori.
O altă repercusiune a blocării posturilor din spitale ar fi deficitul major de medici specialişti, în anumite specializări (anstezie-terapie intensivă, radiologie, psihiatrie, medicina de urgenţă).
Exodul medicilor rezidenţi
O altă problemă cu care se confruntă sistemul este faptul că România va avea din ce în ce mai puţini specialişti în medicină. Preşedintele Colegiului Medicilor din România cere majorarea retribuţiilor, pentru ca venitul minim al unui rezident să ajungă a fi echivalentul a trei salarii medii pe economie, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, deoarece actul medical necesită decenţă pentru a se ridica la un standard înalt de calitate, dar şi pentru siguranţa pacientului. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a luat decizia ca, din acest an, medicii să