Deşi se vorbea de preţuri care vor atinge 30 de lei/kg, carnea de miel se vinde la producător cu cel mult 22 lei, iar cei care au loc în spaţiile de sacrificare, unde costurile sunt suplimentare, speră să obţină 23 - 24 lei/kg.
„Dacă preţul la mielul în carcasă va depăşi 20 lei/kg, eu pun la bătaie 100 de miei”, spunea în urmă cu câteva zile, dezamăgit, un crescător de animale din Vâlcele.
Paştele se apropie, iar preţurile au mai crescut puţin, nu suficient însă pentru a-i mulţumi pe fermieri şi pentru a ajunge la preţul prognozat în iarnă, de 30 lei/kg. Cumpărătorii, în schimb, se gândesc de două ori dacă să „investească” într-un mieluţ, pentru că nu toţi au posibilitatea să-l ia de la producător, cu cel mult 22 lei/kg, iar în galantare sau în cele cinci locuri de sacrificare amenajate în judeţ se preconizează că se va ajunge şi la 24 lei/kg, dacă nu mai mult, tot producătorii dând drept sigure preţuri de 25 lei/kg în pieţele piteştene.
„Noi avem clienţii noştri, de ani de zile. Îi dau de acasă, nu mai e nevoie să merg cu ei în târg. În plus, ai mei sunt miei cum rar găseşti în judeţ, ajung şi la 16 kilograme. Eu am luat nişte mieluţe dintr-o rasă italiană, aflată la originea rasei Carabaşă de Teleorman, am avantajul că mai şi ştiu cum se cresc animalele, ale mele au adăpost, au hrană, am 7 hectare de păşune a mea, pădure, aşa că nu mă plâng”, a declarat Laurenţiu Luţă, şeful Departamentului Zootehnic din cadrul sindicatului judeţean Agrostar.
Uşor nu le este, însă, multor crescători de animale, în special cei care au intrat în iarnă fără prea mult nutreţ şi au pornit cu oile în câmp încă de la sfârşitul iernii. Singurul crescător de oi din Priseaca, nea Mărin Florea, se bucură că de-acum măcar e iarbă, nu mai cumpără cu 200 de mii lei vechi dublul de porumb, nu le mai dă grâu mult din hambar...
„Am ieşit cu ele d