Sute de protestatari greci au ocupat duminică seara centrul Atenei, în faţa Parlamentului, unde ar trebui să fie votat un proiect de lege axat pe restructurarea sectorului public şi concedierea a mii de funcţionari.
"Loc de muncă stabil, nu concedierilor", este scris pe banderola principală a Frontului Muncitorilor (Pame), apropiat partidului comunist grec, ai căror participanţi au fost cei mai numeroşi în Piaţa Syntagma.
"Demiteţi Guvernul", proclamă bannerul unui alt membru al sindicatului angajaţilor municipali (Poe-Ota), în timp ce mulţi dintre ei sunt ameninţaţi cu disponibilizarea.
Sindicatul angajaţilor în privat GSEE şi cel al salariaţilor din sectorul public Adedy au lansat apelul la această manifestaţie, la care au participat doar aproximativ 800 de persoane, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
Prefigurţndu-se aproximativ 15.000 de disponibilizări până în 2014, cu 4.000 de funcţionari concediaţi doar în 2013, o măsură inedită împotriva funcţionarilor publici, adoptarea acestui proiect de lege este o condiţie cerută de UE, BCE şi FMI, pentru continuarea alocării de fonduri către această ţară supraîndatorată.
Angajaţii susceptibili de a fi concediaţi ar fi cei sancţionaţi pentru corupţie sau incompetenţă, cei care se pensionează voluntar şi persoanele afectate de suprimarea posturilor lor, după închiderea a numeroase organisme publice.
"Sunt surprins de cât de puţini oameni s-au adunat, proiectul de lege anulează un acord de mai multe decenii din domeniul funcţiilor publice, unde concedierile sunt interzise", declară Voula Hadziathanasiadou, profesoară de gimnaziu venită să protesteze.
Potrivit ei, atenienii au preferat să profite de week-endul însorit şi de creşterea temperaturilor pentru a merge pe plajele din propierea capitalei.
Confederaţia funcţionarilor (Adedy) a condamnat "suprimarea posturilor