Expoziţia "Comorile Chinei", organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României din Capitală, a avut vernisajul luni seară, în prezenţa premierului Victor Ponta, a ministrului Culturii, Daniel Barbu şi a ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Expoziţia va fi deschisă pentru public de marţi, 30 aprilie, începând cu ora 10 până la orele 18 şi va putea fi vizitată până pe 1 august.
Proiectul expoziţional "Comorile Chinei" - care include, printre altele, câţiva dintre faimoşii soldaţi ce făceau parte din armata de teracotă, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang - constituie cel mai amplu demers cultural şi cea mai mare expoziţie organizată de China într-un muzeu din România, reunind artefacte inestimabile provenind din 11 muzee şi instituţii culturale din R. P. Chineză.
Făcând referire la expoziţie, Victor Ponta a spus: "Este o şansă extraordinară pentru Bucureşti şi România de a viziona cele câteva exemplare preţioase (soldaţi din armata de teracotă a Chinei, n.r.), oglindă a civilizaţiei chineze".
Premierul a povestit că, în anii 1980, a citit în revista Magazin istoric despre descoperirea mormântului unuia dintre cei mai mari împăraţi chinezi şi a spus că mereu a dorit să afle "cum a fost posibil ca sute şi mii de soldaţi de teracotă să supravieţuiască peste 2000 de ani".
"Cred că este o oportunitate de a descoperi o mare civilizaţie, care acum 2000 de ani deschidea universităţi şi îşi păstra în scris toate documentele administrative", a mai spus premierul. Acesta a adăugat că îşi doreşte foarte mult ca prin această expoziţie cei foarte tineri să "prindă gustul" unei mari culturi cum este cea chineză.
De asemenea, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a spus că "există o soluţie a nemuririi, care este cultura", făcând astfel referire la dorinţa primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang Di, de a găsi nemurire