Specialitățile pascale sunt adevărate „bombe” pentru ficat și pancreas. Aflați ce reguli trebuie să respectați ca să nu ajungeți la camera de gardă chiar în ziua de Paște.
Ouăle au un conţinut mare de colesterol şi, ca urmare, trebuie mâncate cu grijă. Medicii spun că nu trebuie să consumați mai mult de două ouă pe zi. Atenție însă și la sursele „ascunse”. „Dacă ați mâncat oul la începutul mesei, nu venim imediat cu drobul şi apoi cu pasca, pentru că toate conţin ouă din abundenţă. La felul doi vom mânca borş, după care friptura de miel, fie la grătar, fie preparată la cuptor. Vom evita cu desăvârşire carnea de miel prăjită, de pui sau de porc prăjită în ulei”, a declarat, pentru Agerpres, medicul Alis Grasu, șeful Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. La ce să fiţi atenţi când cumpăraţi carne de miel, peşte, ouă şi vin
Carnea de miel și chiar cea de ied sunt destul de grele și suprasolicită pancreasul și vezica biliară. Friptura de miel trebuie asezonată cu multe legume, soteuri şi salate, evitându-se garniturile cu paste făinoase, orez, cartofi, care îngreunează digestia. „Drobul este delicios, se consumă mai mult în perioada sărbătorilor pascale şi acesta trebuie mâncat ca felul doi, nu ca gustare. Nu se recomandă gustare cu brânză de oaie cu multă ceapă, ouă, drob şi alte bunătăţi”, ne sfătuiește medicul.
Cozonacul bogat în nucă, cu multe ouă, pasca, plăcinta cu brânză și tortul trebuie consumate şi ele cât mai raţional, în cantităţi cât mai mici, fie la două ore după micul dejun, fie după-amiaza la ora 17.00. „Ar fi indicat să mâncăm fructe, salate de fructe, sucuri naturale, apă, să bem un ceai care să ajute la digestie”, a explicat medicul.
Și mesele copioase stropite cu alcool din abundenţă ar trebui date uitării. Nu începeți cu băuturi spirtoase şi terminați cu băuturi digestive, cum se obişnuieşte. „Toate mesele vor fi urmate de plim