Aproape 6.000 de români au răspuns unui sondaj despre raportarea la muncă, realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations pe platfoma de cercetare Ivox.ro.
Rezultatele cercetării schiţează portretul angajatului român în anul 2013. Românii cred că munca ne poate scoate din criză, însă când vine vorba de auto-evaluare, aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că românii sunt leneşi. Doar unul din trei angajaţi este pasionat de slujba lui, iar şefii sunt departe de a fi nişte modele. Voluntariatul şi munca în folosul altora nu e pentru români, care muncesc pentru salariu şi pentru a-şi plăti datoriile.
80,59 % dintre români cred că prin muncă putem ieşi din criză.
Recompensa financiară este prioritară când vine vorba de motivaţia de a merge la serviciu. Astfel, 44,57% dintre cei chestionaţi pun pe primul loc salariul. 15,32 % spun că sunt motivaţi de nevoia de a-şi plăti datoriile. Pasiunea este imblodul principal pentru 32,76%, în vreme ce 7,35% acceptă slujba actuală doar pentru că nu-şi găsesc un alt loc de muncă.
62,3% dintre respondenţi cred că angajaţi de la stat muncesc mai puţin decât cei din mediul privat.
Patronii nu au deloc o imagine bună în rândul subalternilor. 68,95% sunt de părere că patronii nu sunt modele de succes pentru a educa românii în spiritul respectului faţă de muncă.
Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu au făcut niciodată muncă în folosul comunităţii. Doar 21,59% susţin că au asemenea activităţi o dată pe an. Acelaşi procent a înregistrat opţiunea „1 Mai ar trebui celebrat prin muncă în folosul comunităţii”. 7,63% nu sunt de acord cu ideea muncii în folosul comunităţii.
Munca suplimentară nu e preţuită în România
Unul din trei români munceşte ore suplimentare cel puţin o dată pe săptămână (31,8%), în timp ce 17,8% dintre aceştia petrec un w