Atât seminţele de legume, leguminoase şi verdeţuri, cât şi cele din categoria diverselor condimente pot fi supuse chiar la noi acasă procesului de germinaţie, pentru a-şi spori cu succes principiile nutritive uşor asimilabile. Astfel, ele devin adevărate alimente-minune, care pot fi folosite cu încredere ca parte dintr-o alimentaţie naturală, vindecătoare, dar şi în dietele de detoxifiere ori în curele de slăbire.
Germenii ca parte esenţială dintr-o dietă sănătoasă
Seminţele puse la germinat se încarcă de toate componentele nutritive esenţiale pentru creşterea viguroasă a viitoarei plante şi, cel mai important, aceste principii nutritive sunt în starea optimă pentru a fi asimilate. În cadrul unei diete vegetariene, vegane sau al unui stil de viaţă sănătos, seminţele germinate şi vlăstarii (plăntuţele care ajung până la 14 cm) pot constitui o sursă extrem de valoroasă de proteine, vitamine, minerale şi acizii graşi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. Tipurile de seminţe folosite pentru germinat sunt extrem de diverse. Fiecare soi are proprietăţile sale nutritive unice, care contribuie la detoxifierea organismului şi la menţinerea sau recâştigarea unei stări optime de sănătate. În topul seminţelor pentru germinat care aduc cele mai multe beneficii pentru sănătate se află în primul rând seminţele de floarea-soarelui. Plăntuţele (sau vlăstarii) de floarea-soarelui sunt cele mai bogate în proteine complexe, care sunt uşor asimilate de către organism, aducând majoritatea aminoacizilor de care acesta are nevoie pentru buna lui funcţionare. În plus, ele conţin cantităţi semnificative de vitamina D (o vitamină care rar se găseşte în componenţa legumelor), calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu şi cupru.
Plăntuţele de trifoi, ridiche, broccoli şi lucernă
- Plăntuţele de trifoi sunt bogate în calciu şi magneziu, au efect tonic, anti-spasm