Împinsă de la spate de Curtea de Conturi, Compania de Autostrăzi încearcă să recupereze de la firma Spedition UMB SRL un prejudiciu creat statului la derularea unui contract umflat prin acte adiţionale
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a dat în judecată firma Spedition UBM, aparţinând unuia dintre “regii asfaltului”, Dorinel Umbrărescu, pentru a recupera 136.000 de lei (34.000 de euro). Suma reprezintă diferenţa pe care o mai are de plată firma lui Umbrărescu dintr-un prejudiciul total de 6,7 milioane de lei (1,7 milioane de euro), produs CNADNR, în urma derulării unui contract pentru reabilitarea sectorului Sebeş-Deva-Arad-Nădlac aparţinând de DN 7.
Compania de Autostrăzi, care a atribuit contractul asocierii formate din firmele Spedition UBM SRL, Tehnostrade SRL şi Iptana SA, nu se judecă de bună voie cu “regii asfaltului”, ci ca urmare a somaţiei Curţii de Conturi de a recupera prejudiciul. Procesul, deschis în martie 2013, este pe rolul Judecătoriei Timişoara. Cu această ocazie, au ieşit la iveală şi actele adiţionale prin care CNADNR a acceptat dublarea valorii contractului pentru reabilitarea DN 7.
Spedition UMB sublicitează şi câştigă
În septembrie 2007, asocierea condusă de Spedition UBM SRL a participat, alături de alţi doi antreprenori, la o licitaţie organizată de CNADNR, pentru “consolidarea DN7 km 352+000 – 596+630”. Mai precis, este vorba de sectorul de drum european şi naţional Sebeş-Deva-Arad-Nădlac. Proiectul presupunea repararea covorului asfaltic, impermeabilizarea acostamentelor, amenajarea intersecţiilor şi a parcărilor, repararea podeţelor, amenajarea pasajelor de cale ferată, precum şi lucrări de siguranţa circulaţiei rutiere.
Pentru a putea câştiga, Spedition UMB a sublicitat, oferind un preţ care, potrivit surselor din CNADNR, nu acoperea decât costul efectiv al lucrărilor, nicidecum