Locuitorii Olteniei şi firmele care activează în această regiune a ţării se încadrează în tendinţa la nivel naţional de extindere a restanţelor la credite. Oltenii cumulează datorii din ce în ce mai mari către bănci, cu unele excepţii, scrie gds.ro. Banca Naţională a României (BNR) a publicat structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari, neguvernamentali, adică populaţia şi agenţii economici. În luna februarie 2013 faţă de luna ianuarie, restanţele la creditele în lei au crescut în trei dintre cele cinci judeţe ale Olteniei, pe când creditele în valută neplătite la termen sunt şi mai multe şi cuprind toate cele cinci judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.
Şi populaţia din câteva judeţe a reuşit să pună bani deoparte în februarie. Potrivit datelor de la BNR, în luna analizată au crescut depozitele celor din Dolj (cu patru milioane de lei) şi din Mehedinţi (cu patru milioane de lei). Uşoare diminuări ale depozitelor bancare în lei s-au înregistrat în Olt (minus patru milioane de lei), în Gorj şi Vâlcea (cu câte un milion de lei în scădere).
De asemenea, la nivel naţional, depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali (adică depozite ale populaţiei şi firmelor) s-au majorat cu 2,7% faţă de februarie, la 200,81 miliarde de lei, a anunţat recent BNR.
Restanţe la creditele în lei în luna februarie faţă de ianuarie 2013*
Dolj – au scăzut restanţele cu 16 milioane de lei:
Gorj – au crescut cu 3 milioane de lei;
Mehedinţi – au crescut cu 7 milioane de lei;
Olt – au scăzut cu 2 milioane de lei;
Vâlcea – au crescut cu 18 milioane de lei.
*Date preluate de gds.ro de la BNR
Locuitorii Olteniei şi firmele care activează în această regiune a ţării se încadrează în tendinţa la nivel naţional de extindere a restanţelor la credite. Oltenii cumulează datorii din ce în ce mai mari c