Comisia Europeană a aprobat un proiect de peste 170 de milioane de euro, care prevede protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc. Este vorba despre municipiul Constanţa, mai exact Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud, şi Eforie Nord. Finanţarea din partea Uniunii Europene este de 145.680.660 euro.
Proiectul are ca scop, în primul rând, stoparea fenomenului de eroziune. Acesta a apărut din mai multe cauze, printre care se numără aportul de sedimente al Dunării, navigaţia şi porturile, degradarea digurilor existente, dar şi o dezvoltare urbană necontrolată. Cu ajutorul acestor bani se vor proteja atât ţărmul, cât şi ecosistemele marine şi obiectivelor social economice periclitate de eroziune. De asemenea, se are în vedere implementarea unui program integrat de monitorizare costieră în sprijinul activităţilor de exploatare şi întretinere a sistemelor de protecţie pe termen mediu şi lung, de până la 30 de ani.
Reabilitarea ţărmului este prevăzută în trei faze. Prima va cuprinde zonele de mai sus şi se va finaliza în 2016. Practic, în Mamaia vorbim de reabilitarea a doua diguri longitudinale circa 250 m fiecare, construirea unuia de 200 de metri, şi reînnisiparea artificial a plajei, pentru a produce circa 1.2 kilometrul de plajă de 100 metri lăţime şi o înălţime de 2,3 metri. Lucrări specifice vor avea loc şi în Constanţa. În Tomis Nord va apărea o plajă nouă de 1.05 km lungime şi 60 metri lăţime, în Tomis Centru una de 0,85 km, în Tomis Sud de circa 1,47 km, la aceeaşi lăţime. Eforie Nord va câştiga o plajă de circa 1,2 km lungime şi 100 metri lăţime. În total vor fi protejaţi 7,3 km de ţărm şi se vor crea 33,3 hectare noi de plajă, ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 30% faţă de ce există acum. Master planul pentru tot ţărmul românesc al Mării Negre prevede lucrări de peste 450 milioane de euro.
Creşte numărul